FAQ

Heeft de klimaatverandering een invloed op het pollenspectrum van de lucht?

Naast het bestaande spectrum van allergieverwekkende planten, die deel uit maken van onze natuurlijke inlandse flora moeten we op ons hoede zijn voor nieuwe indringers die zich onder invloed van de opwarming van het klimaat in onze streken zouden kunnen inburgeren. Zij kunnen ofwel spontaan in onze vegetatie opduiken, ofwel een gevolg zijn van nieuwe trends in de groensector en de tuinarchitectuur.

Waarom worden de grafieken van de meetposten in Genk en De Haan slechts één maal per week aangepast?

Elk station is uitgerust met een Burkard Volumetric Spore Sampler die doorheen een spleet lucht aanzuigt met een debiet van 10l/minuut (ongeveer het debiet van de menselijke ademhaling). Vóór de opening beweegt een met vaseline bekleed cellofaanoppervlak met een snelheid van 2 mm/uur. Een windvaan zorgt er voor dat de opening steeds in de overheersende windrichting georiënteerd blijft. Alle luchtdeeltjes worden op het kleverige oppervlak ingezameld.

Hooikoorts en asthma in september-oktober ?

 

Daar deze periode niet overeenkomt met de bloeiperiode van allergieverwekkende planten, moet men eerder denken aan een allergie voor de huisstofmijt of aan een allergie voor de sporen van bos- en weidepaddestoelen (basidiosporen) die in de maanden september en oktober talrijk in de lucht aanwezig kunnen zijn. Sommige zouden ademhalingsallergieën kunnen veroorzaken.

Hoe kan ik regelmatig geïnformeerd worden over pollen concentraties in België?

Onze dienst verzorgt de dagelijkse verspreiding van de resultaten van de pollen- en sporentellingen ; dit heeft als doel het medische korps en het publiek te informeren over de aanwezigheid en de evolutie van de belangrijkste allergenen die in de lucht aanwezig zijn. Elke week kan u de resultaten van de vijf inzamelposten (Brussel, De Haan, Genk, Marche-en-Famenne en Baudour) ontvangen.