Nieuwe app AirAllergy

AirAllergy lanceert zijn nieuwe applicatie! Volg de pollenniveaus in realtime, raadpleeg de dagelijkse metingen en de KMI-voorspellingskaarten voor de komende dagen.

KU Leuven zoekt deelnemers voor allergiestudie

Deelnemers gezocht! Voor onderzoek naar de effecten van stikstofvervuiling op gras- en boompollen en de allergische reacties die daaruit ontstaan bij allergiepatiënten.

Wie? Volwassenen (18 jaar of ouder), met gras- en/of boompollenallergie die geen desensitisatie therapie hebben ondergaan.

Wat? Deelnemers ondergaan een huidpriktest voor diagnose en een bloedtest. Ze moeten ook een vragenlijst invullen.

De test vindt plaats in UZ Leuven Gasthuisberg, afdeling 'Allergie en Klinische Immunologie' en 'Neus-, keel- en oorziekten'. Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar: infonitropol@uzleuven.be

In het kort

Het allergene pollenseizoen is nu voorbij in België. De monitoring van de luchtconcentraties wordt hervat in januari 2025, met de start van het nieuwe hazelseizoen.

In de herfst laten schimmels in weiden en bossen grote hoeveelheden basidiosporen vrij. Hoewel deze sporen slechts verantwoordelijk zijn voor zeldzame gevallen van allergie, is het raadzaam om, als de symptomen aanhouden, te controleren op mogelijke blootstelling aan allergenen binnenshuis, zoals huisstofmijt of schimmels.

Basidiosporen

Laatste meting: 
dinsdag, 19 november, 2024
20232024Gemiddelde 2014 - 2023julaugsepoktnov0200040006000800010000120001400016000schimmelsporen / m³

Goed om te weten

  • Enkele nuttige tips voor hooikoortslijders: vermijd zoveel mogelijk openluchtactiviteiten, draag een zonnebril, droog je was niet buiten, spoel uw neus regelmatig, was je haar voor het slapen gaan.

  • Typische allergiesymptomen zoals een loopneus, hoest of ademhalingsmoeilijkheden (in het geval van astma) kunnen gemakkelijk verward worden met die van een verkoudheid, griep of coronavirusinfectie. Bij een virale infectie daarentegen kunnen koorts en spierpijn de aandacht trekken. Het is aan te raden om in geval van twijfel uw huisarts te bellen.

  • De gestandaardiseerde techniek om stuifmeel te detecteren laat ons toe om retroactief de hoeveelheden stuifmeel te meten uitgaande van een staalname van de vorige dag. De analyse van de stalen gebeurt manueel met behulp van een optische microscoop gedurende de werkdagen.